Ik wil een boek schrijven!
Je hebt een idee: een boek schrijven! Maar hoe werkt het eigenlijk? Kun je zomaar een stuk tekst waar je al je ziel en zaligheid in hebt gelegd naar een uitgever sturen? Waar moet je op letten, hoe pak je het aan en het meest belangrijke, waar begin je?
Ik hoor en lees vaak over mensen die dolgraag een boek willen schrijven, maar geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Ondertussen roepen ze het wel, maar doen ze er niets mee en dat is precies het probleem: ze schrijven niet. Maar wat je niet probeert zal je nooit leren en verhalen schrijven is een leerproces.
Voordat ze de Harry Potter-serie schreef, heeft J. K. Rowling twee verhalen op papier gezet waar ze halverwege mee is opgehouden, omdat ze ze niet goed genoeg vond. Tolkien sleutelde meer dan 10 jaar aan Lord of the Rings voor hij tevreden was en Stephen King gooide zijn eerste verhaal “Carrie” in de vuilnisbak. Het is dat zijn vrouw het eruit viste en hem vroeg het af te maken. Je leert van je schrijfwerk en je wordt met de tijd beter! Als je dat al in je achterhoofd houdt, ben je al op weg.
Lezen
Er is echter een belangrijke oefening die je niet over het hoofd mag zien. Geloof het of niet, het is lezen! Een schrijver kan onmogelijk een goed verhaal neerzetten, als hij nooit een boek vast heeft gehad. Dus lees alles wat los en vast zit: boeken, blogs, artikelen… Lees natuurlijk in je favoriete genre, maar ook daarbuiten. Je leert daar net zoveel van. Het is niet alleen geweldig om de verhalen te lezen, maar het verbreedt ook je vocabulaire. Je leert hoe alinea’s worden gebruikt, hoe leestekens worden gebruikt en op den duur zie je misschien wel hier en daar een schrijffout. Dat laatste vind ik altijd erg grappig, want het maakt de schrijver voor mij menselijk. Mensen maken nu eenmaal fouten, maar daar valt weer van te leren (hé, daar is dat leerproces weer).
Lezen geeft nog een voordeel: het ontspant en ik weet niet hoe het bij jou werkt, maar als ik ontspan krijg ik veel meer ideeën. Schrijf ze op, die ideeën, want vaak vervliegen ze na verloop van tijd en dat is zonde! Al die aantekeningen kun je gebruiken in je verhalen, maar hoe pak je dat dan weer aan? Lees het in mijn volgende blog: Over notitieboekjes en het einde!
Op blogs rondstruinen
Nog een goed idee, waar ik enorm veel aan heb gehad: rondstruinen op blogs over schrijven en met schrijftips. Vooral Engelstalig barst het er van en aangezien je dit leest, kan ik zeggen dat je al op de goede weg bent. Zorg er wel voor dat je je niet overweldigd voelt door alle informatie die er te vinden is. Al die regeltjes waar je je aan moet houden kunnen nogal ontmoedigend zijn. Ik zat en zit soms nog met vragen over het schrijfproces en heb mezelf aangeleerd om één vraag op te zoeken. Eén onderdeel van het schrijven. Zodra je tips&tricks erover hebt gelezen kun je dat uitproberen in je eigen werk. Ik zeg expres uitproberen, want ik kan je bij voorbaat al vertellen dat het soms wat oefening vergt. Hou wel een open mind, want zoveel mensen, zoveel meningen en ik ben het in ieder geval niet altijd eens met wat anderen vinden hoe het hoort. Soms zijn regels er om gebroken te worden…
Ga nu niet eerst tientallen boeken lezen en honderden tips&tricks af, voordat je een letter op papier zet. Start met schrijven! Je merkt gaandeweg dat je beter wordt!
Meer weten? Lees mijn volgende blog: Over notitieboekjes en het einde!