Ga naar de inhoud

Hoe kom ik aan ideeën?

Inspiratie … of geen inspiratie?

Dit is een vraag die ik zeer regelmatig krijg: ideeën, waar haal je ze vandaan? Nou, ik denk dat dat nogal persoonlijk is. Ik ga er gemakshalve vanuit dat niet iedereen, net als ik, direct “aan” is als hij wakker wordt. Ik zeg wel eens dat in mijn hoofd 310 tabbladen openstaan en er ergens muziek vandaan komt (ja, ik word er wel eens gek van … mijn omgeving ook). Ik weet dat sommige schrijvers ideeën krijgen uit dromen, songteksten of van boeken lezen. Bij mij werkt het net anders en misschien is dat voor jou ook van toepassing.

 Zoals ik in mijn blog Notitieboekjes en het einde zei, is het, als je niet uitkijkt, een staarwedstrijd met die eerste, lege bladzijde en ik put daar zelf geen inspiratie uit. In tegendeel. Maar toch heb je in twaalf jaar tijd negen manuscripten afgekregen, vraag je je af? Ja, dat klopt.

De ideeënmotor op gang brengen

Mijn beste twee brandstoffen om mijn ideeënmotor aan de gang te krijgen zijn eigenlijk heel simpel: observatie en onderzoek!

  1. Observeren van je omgeving.

Het zit hem in de kleine dingen en daar krijg ik de meeste ideeën van. Let eens op als je een wandeling maakt. Let op gebouwen, de verschillende ramen, deuren, verf wat afbladdert of zit het er strak en netjes op? Let op geluiden en de geuren. Voel de wind aan je kleding trekken en de zon op je huid branden.

Een wandeling in het bos brengt een bepaald gevoel mee als het zonlicht tussen het bladerdek door op je schijnt, maar weer een ander gevoel als donkere wolken erboven samentrekken of als de regen tegen de bladeren tikt. Let op kleuren, lichtinval, je kunt het zo gek niet bedenken of het heeft toegevoegde waarde voor je schrijfwerk!

Let op hoe andere mensen communiceren, gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal … Het is natuurlijk niet de bedoeling om alles in een keer te doen, want dan word je gek, maar neem eens een half uurtje de tijd om écht op je omgeving op te letten, al zit je met je kop koffie aan de tafel. Echt waar, het sijpelt in je schrijfwerk en daardoor wordt je verhaal beter.

  • Onderzoek onderwerpen die je interesseert.

Mythologie vind ik erg interessant en ik lees er regelmatig over. Ook daar haal ik mijn ideeën uit en geef ik het een eigen interpretatie. Doordat je je interesses verwerkt in je verhaal wordt het nog meer “eigen”. Een verhaal schrijven die je zelf niet interessant vind zul je nooit afmaken. Hou je van vampierenverhalen? Het heelal? Schaken? Leer er meer over. Kijk meer programma’s, verdiep je in hoe het werkt. Het wil niet zeggen dat je het ook op die manier moet gebruiken in je verhalen, maar het zal altijd doorwerken en dat is wat je wil.

Ik baseer bepaalde aspecten, zoals goden en gebouwen, op mythologie en échte gebouwen, want ik vind het fijn als mijn steden er uit zien zoals ze echt zijn. Zelfs als je een fantasywereld creëert (daar gaan we het ook nog over hebben!), zou je die elementen erin kunnen verwerken.

Nu had ik het over twee brandstoffen voor mijn ideeënmotor, maar ik doe er nog een bonus bij:

  • Je gemoedstoestand is ook een dingetje.

Nu wordt het persoonlijk. Heb je net als ik dat als je onder de douche staat je duizend-en-één ideeën hebt en een heel boek kan plotten? Na jaren ben ik erachter hoe dat mogelijk is en eigenlijk is het heel logisch. Je ontspant. Je ontspant en dan komen de ideeën vanzelf. Doe wat je nodig hebt om te ontspannen, al is het een lang, heet bad of een fikse fietsrit. Je zult zien dat het makkelijker gaat. En zelfs als je even niet happy bent, kun je dat gebruiken in je verhalen. Mensen zijn niet altijd blij en vrolijk, dus je personages ook niet.

Ik zou zeggen, probeer het eens en kijk of het net zo goed voor jou werkt als voor mij. Het kost misschien enige oefening, maar het is het waard. Je verhaal wordt er beter van en je personages ook! Meer weten over personages en hoe ze bij mij tot stand komen? Lees het in mijn volgende blog over personages!